Hjelp!
Nå begynner tidens tann å ta hardt tak i utedoen ved Bråtakoia i Styggbergsteigen i Trysil. Koia er fra 1931, og har huset mange tømmerhoggere som lå her hele uka til det ble anlagt skogsbilveg rundt 1960. Bildet over er fra mai 2020. Bildene under er fra 2018. Forfallet går fort.
Styggbergsteigen er en av de største teigene til Trysil kommuneskoger. Den ligger nord for Jordet på vestsida av Trysilelva. Den strekker seg fra Pipestenvelta vis avis stedet Granberget og til Djupskarbekken tre kilometer nord for Eidet gård. Teigen er på 36 500 mål. Det meste av terrenget er bratte lier ned mot Trysilelva. Det er dokumentert hogst her allerede i 1850. I den første tida ble brukt slepping / renning av tømmeret ned de bratte liene. Det er spor etter disse rennene i terrenget fortsatt. Det ble anlagt flere velteplasser langs elva. Det største tømmeret i Trysil kirke (innviet 1861) ble drevet fram fra Styggberget på denne måten. Styggbergsteigen bestod av ulike eiendommer som på 1800-tallet ble samlet under Mølnbacka-Trysil. Trysil kommune kjøpte tilbake Mølnbackaskogen i 1906.
De eldste koiene i Styggberget er fra 1920-tallet. Det har vært over ti koier knyttet til teigen. Ikke alle hadde stall. I dag står igjen seks av dem.
Ikke alle har utedoen inntakt, men det er flere utedoer i Styggberget.
Paul Holdbak med tømmerlasset foran Rise-koia i Styggberget – bildet er tatt rundt 1960.