I Grenselandet

«Tryslinger i krig – I GRENSELANDET».
Forfatterne Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard  har funnet og bearbeidet et stort og svært spennende materiale om krigen i Trysil. Det var mange anonyme krigshelter i Trysil – losene, kurerene og sjåførene gjorde en formidabel innsats. Svært mange i Trysil hadde dramatiske opplevelser under krigen, og slet med det etterpå. – Det åt seg fast i hodet. Slik beskrev Sindre Aasheim sine krigstraumer. Den unge tryslingen som ble arrestert og torturert for flyktninghjelp, som var Milorg-leder og som måtte arrestere sambygdinger fredsdagen 1945.
Samtidig lanseres De som deltok – en oversikt over de som på ulike måter var involvert i krigshandlingene.

Dette er en smakebit på boka – innledningen til kapitlet om de anonyme krigsheltene i Trysil:

Kapittel 6

Heltene

Engerneset, 29. august 1942

Krigen, redslene og lidelsene vil en gang ta slutt, og da kommer de mennesker som under krigen har utøvet menneskelige gjerninger til å huskes og æres.

Disse ordene er hentet fra familien Nergårds brev til de svenske myndighetene i august 1942. Et brev de sendte med desertøren Rudolf Streiner. Han skulle forsøke å komme inn i Sverige for andre gang. Med hjelp av familien ved Engersjøen kom Rudolf Streiner seg trygt over grensa. De svenske myndighetene hørte på bønnen om å utøve menneskelige gjerninger.

Flere hundre flytninger fikk hjelp over grensa i Trysil under krigen. Arnt Heien i Jordet hjalp over 100 mennesker til friheten. 300 tryslinger flyktet selv til Sverige, ofte var det hele familier som måtte forlate alt de hadde. Nesten hver dag under krigen kjørte en sjåfør en illegal transport i Trysil. I krigens siste år tok kureren Jon T. Østby fra Drevdalen 106 illegale turer over fjellet.  Han hadde opptil 50 kilo våpen eller utstyr i sekken. Han var kamel. Olav Olafsen fra Lutnes påtok seg rollen som hare og utfordret Gestapos blodhunder på ski. Grevlingen, Petter Pettersen på Støa hadde en håndgranat i lomma da han skulle møte folk han ikke stolte på.

Det er skrevet mange bøker og laget store filmer om krigshelter fra den andre verdenskrig. Om profilerte mennesker som deltok i de store aksjonene, og som ble hyllet i det norske samfunnet. Historiene til de som hjalp i det skjulte, til de som gikk foran uten navn, til de som kjørte den avgjørende delen av vegen og som risikerte sin egen frihet for å hjelpe noen de ikke kjente navnet på, ble gjemt – og etter hvert glemt. De ble ikke husket og æret. Losene, sjåførene og kurerene fra andre verdenskrig i Trysil forble anonyme, og historiene om de som var helter i dette grenselandet, ble ikke fortalt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *