Kongens NEI
Kong Haakon kom til Trysil klokken 03 tidlig om morgenen den 10. april. Fram til han dro videre nordover på kvelden den 11. opplevde Norges konge sine mest dramatiske døgn her i Trysil.
Klokken 18 den 10. april ble det satt statsråd på Trysil Turistheim i Nybergsund. Kongen hadde nettopp kommet tilbake fra møtet med den tyske diplomaten Carl Bräuer i Elverum.
Der hadde han blitt forelagt et krav om å godta det tyske styret med Vidkun Quisling som norsk statsminister.
Kongens tale til regjeringen på det lille pensjonatet ved Trysilelva vil for alltid bli en del av norsk historie:
Jeg vil ikke at det skal være avgjørende for Regjeringen, jeg vil ikke at det skal influere på eller påberopes som grunnlag for Regjeringens avgjerd. Men jeg har nøye prøvet meg selv og overveiet min stilling, og jeg kan ikke utnevne Quisling, som jeg vet ingen tillit har hverken i vårt folk som helhet, eller i dets representasjon, Stortinget, til statsminister. Hvis derfor Regjeringen skulle bestemme seg for å gå med på de tyske krav – og jeg forstår fullt de grunner som taler for det i betrakTning av den overhengende fare det er, og fordi så mange unge nordmenn skal måtte gi sitt liv i krigen – så er det ingen annen utvei for meg enn å abdisere – fra Norges trone for meg og mitt hus.
Den stilling har jeg tatt etter tunge kamper og etter å ha prøvet meg selv. Jeg vil ha meddelt dette for at dere skal være klar over min stilling, men jeg ber om at det ikke må bli forstått slik at jeg stiller Regjeringen i en tvangssituasjon. Jeg vil ikke at denne min stilling, som jeg ikke har kunnet legge skjul på, skal være avgjørende for Regjeringen. Den må ta sitt standpunkt, uavhengig av min personlige stilling. Men jeg mener det er riktig av meg å gi Regjeringen klar beskjed om hvordan jeg ser på saken.
Forsyningsminister Trygve Lie beskrev kongen slik i denne situasjonen:
Det er sagt meget om Kongen – så meget vakkert som overhodet kan sies om et stort menneske. Den 10. april i Elverum og i Nybergsund var kong Haakon Norges redningsmann. Midt i all vaklingen, alle betenkelighetene og vanskelighetene skar han på sin kloke, enkle og menneskelige måte tvers gjennom alt.
Nå var det ingen vei tilbake – for noen.
Striden skulle føres ”to the bitter end”.
Ettermiddagen etter kom svaret fra de tyske okkupantene. 11 tyske bombefly ville tilintetgjøre den norske kongen og stedet Nybergsund. Da kong Haakon måtte søke tilflukt stod hotelldirektør Wilhelm Klüver på vege og tok det berømte bildet av kongen og kronprinsen på flukt.