Et bilde fra krigen
Det ikoniske bildet av den norske kongen som flykter fra det tyske bombeangrepet i Nybergsund 11. april 1940 gikk verden rundt våren 1940. Men hva er historien bak bildet?
Om ettermiddagen den 11. april kom den svenske utenriksreporteren Sven Aurén fra Svenska Dagbladet til Nybergsund. Han beskrev en scene som nesten var uvirkelig:
– Kong Haakon, kronprins Olaf og en adjutant stod och samtalede utanför hotell ”Central”. Så vitt jag kunde se bar de Nybergsunds enda uniformer. Till og med de två vaktarna, som posterade utanför hotellinngången var iförda civila kläder. Vad som slog meg var den grå, nattvaksbleka hyn hos alla dessa mäniskor. De hadde börjat i gryningen den nionde april, jagats från plats til plats og nu hamnat i denna gudsförgätna by vid gränsen til Sverige. Inntil hotellet stod en bil, vars chafför hadde order om att sätta fart på hornet i händelse av flyganfall.
Det hadde vært en nervøs stemning i den lille grenda hele dagen. Etter kongens og regjeringens vedtak kvelden før, visste alle at det ville komme en reaksjon. De mange gjestene som var i kongens følge skilte seg ut fra lokalbefolkningen og ble lagt godt merke til. Norge var i unntakstilstand, så det var mange oppgaver som måtte løses fra det lille stedet helt øst mot svenskegrensa. Det var forsyningsminister Trygve Lie som hadde plukket ut Nybergsund som tilfluktsted. Han hadde vært flere ganger i Trysil i mellomkrigstiden som forsvarer for streikende skogsarbeidere og var godt kjent. Her var det fluktveger i alle retninger. De holdt til på krysset, bokstavelig talt.
Kronprinsesse Märtha og barna som hadde krysset grensa til Sverige rett over midnatt 10. april, hadde søkte tilflukt på Sälen Kur og Högfjällshotell. Her var nordmannen Johan Wilhelm Klüver direktør. Utpå dagen den 11. april ba kronprinsessen direktøren om å dra til Nybergsund for å overlevere en viktig mappe til kong Haakon. Klüver passerte grensa ved Støa kl. 15.45. Da han kom til Nybergsund, oppsøkte han kongen som da spiste middag med sin nærmeste krets på Trysil Turistheim. Kongen fikk overrakt mappen. Kronprinsen ba han vente ute, så skulle han komme ut for å ta en prat når han var ferdig med å spise.
Klüver gikk ut og ventet i krysset ovenfor, rett ved Nybergsund bru. Han hadde med seg et amatørfotoapparat. Det skulle bli brukt i de dramatiske minuttene som fulgte. På vegen der Klüver ventet, møtte han reporteren Sven Aurén som også hadde ankommet Nybergsund en time tidligere.
Så gikk alarmen. Helene Sveen på sentralen i Tørberget meldte at noen gutter som lekte ute så tre fly på tur østover. Nils Hjelmtveit sprang ut og rev opp døra på den nærmeste bilen og gav det flysignalet de hadde øvd på – korte støt i bilhornet.
Kongen og kronprinsen kom seg raskt ut. De la på sprang mot krysset på Sundet. Johan W. Klüver stod akkurat klar med fotoapparatet og tok det berømte bildet av kongens flukt. Mannen med hatt og frakk på dette ikoniske bildet er nettopp Sven Aurén. Han beskrev sin flukt slik:
– Tilsammans med två stortingsmänn forsökte jag ta meg över et gärde för att nå fram till skogen på andra sidan. Men snön var så djup att man sjönk ner till knäna, och vi kom inte långt. När det hördes, att planen var på veg tilbaka, kastade vi oss ned och låg som svarta fläckar på det vita fältet. Makinnerna dök upp i en lång rad och gikk nu så lågt, att det verkade som om de fastna i träden.
Bland de många människor som i likhet med mig hamnade på gärdena, fantes inte en, som skadades. Vi hadde alle slunkit undan mellan krattans pinnar. Det var så obegripeligt, att et ord som mirakel tycktes vara på sin plats. Den elfte april var Vår herre åter på Norges sida.
Kongen og kronprinsen søkte ly i et tett skogholt rett nord for butikkene i Nybergsund sentrum. Dette hadde de planlagt og øvd på i løpet av dagen den 11. april.
I krysset i Nybergsund tok de derfor til venstre. Kronprinsen løp hele vegen, mens kongen fikk stå på stigbrettet til en bil de siste hundre meterne til skogholtet.
Ved skogtappen, som i dag er Kongeparken, sprang han inn og kastet seg ned blant noe granbar som lå igjen etter hogsten der. Han lå nære vegen, tvers overfor der meieriet står i dag. Kronprinsen lå litt lenger inn i den samme skogen. Den første bomba traff bare 60 meter fra der kongen lå.
Johan Wilhelm Klüvers bilde gikk verden over. Det var imidlertid et retusjert bilde, og det ble ikke kreditert Klüver. Bildet kom til og med på trykk i Life Magazine – 13. mai 1940. På originalbildet ser vi kronprins Olav løpe med den den svarte mappen fra kronprinsesse Märtha under armen. Bildet og historien som dokumenterte en av Norgeshistoriens mest dramatiske øyeblikk.
Dagen «Vår herre åter var på Norges sida» – i Nybergsund.
Johan W. Klüver og hans kone på Sälenfjellet.